Dirigit a totes les persones que treballeu amb infants que s’apropen a la pubertat:
Comparteixo algunes informacions rellevants per tenir en compte en la vostra escola o institut, per acompanyar dignament i amb cura a les nenes/noies* que menstruen en el vostre centre.
Aquesta informació també pot ser útil per famílies, monitoratge del menjador i AFA, totes les persones que formem part de la comunitat educativa i que acompanyen als infants.
1. És molt important que en el centre hi hagi un lloc amb material per la recollida de la menstruació: compreses, tampons, salvaslips, seria molt necessari que aquests fossin de cotó ecològic (donat que les convencionals de supermercat irriten la vulva i internament els cossos de les noies pels químics que tenen, a part de propiciar altres malalties genitourinàries). I si hi haguessin compreses de cotó reutilitzables també pot ser un gran recurs per, a més a més, cuidar al planeta. Fins i tot podrien haver-hi algunes calcetes de cotó, tovallola de cotó, algun sabonet..,. que estigui en una caixeta o espai agradable, accessible i amb intimitat, per tal de facilitar que cada persona que ho necessiti pugui anar sola, si aquesta és la seva elecció, o si necessita alguna cosa que ho pugui demanar.
Hi ha moltes maneres de viure la menstruació i les nenes/noies necessiten que sigui amb respecte i cura. Venim d’una història vers la menstruació de tabú, burla, por i solitud i per transformar-la cal la implicació de totes les persones. (en l’imaginari col·lectiu hi ha la por que la menstruació et vingui sense esperar-la en classe, i el dia que portes pantalons blancs. Així que si arriba aquest dia, facilitem que es pugui viure amb solucions, calma, traspassant la por i no com un drama en solitud i amb bloqueig)
2. Poder revisar com estan els WC del centre, de vegades són espais que per tenir molt d’ús, estan descuidats, bruts… El canvi de compreses, tampons, copa… Necessita un espai digne, net, agradable, a vegades es poden posar nervioses i necessitar més estona, on poder respirar per calmar-se. Per això s’ha de poder donar en un espai agradable per facilitar el benestar físic i emocional.En ells poden haver-hi cartells que recordin on buscar el material de recollida de la menstruació si es necessita.
3. Famílies podeu acompanyar a les vostres filles* perquè sempre portin a la motxilla una bosseta, amb una compresa, unes calces… O el que necessiti la vostra filla.
4. Que el professorat i monitoratge que estan acompanyant puguin saber d’aquest espai “menstrual” i puguin adquirir eines de com acompanyar a una persona que està menstruant, sigui perquè està sensible, o té dolor, necessita alguna cosa… També es pot buscar que una persona del centre, es pugui especialitzar en salut menstrual i sigui la referent en aquest acompanyament.
5. Poder tenir material que parla de la menstruació i els cicles femenins al centre. Poder parlar obertament, com un altre tema important de convivència i salut.
*persones amb ovaris o matriu, persona intersexual, no binària o noia trans, respectem totes les formes de sentir-se.
Escrit realitzat per Montse Romero i Morillo
Psicòloga, psicomotricista relacional, acompanyant de cicles femenins i sexualitat, remeiera i mare.
eljardidelanima@gmail.com @eljardidelanima www.eljardidelanima.com