Feminitat i masculinitat

cercles, rituals, autoconeixement

Treballem per integrar la feminitat i la masculinitat en les persones. Acompanyant el seu camí d’autoconeixement, d’acceptació, d’autoestima i d’autocura.

Donem una especial importància a l’educació i l’acompanyament als infants i joves. Oferim referències honestes i clares i una visió realista, positiva i saludable de la feminitat, la masculinitat, la sexualitat… LA VIDA.

“Al llarg de la meva història de vida, he sentit un batec profund, un impuls de reivindicar, conèixer, visibilitzar i honrar la feminitat”  Montse Romero

 

Activitats que oferim:

El Jardí de la Lluna

  El Jardí de lluna és una activitat a l’aire lliure adreçada a nenes i noies* de 6 fins a 15 anys.

*persona que s’identifica com a nena/noia amb ovaris o úter, persona intersexual, no binària, noia trans. són benvingudes totes les formes de sentir-se nena o noia

La intenció és:

Acompanyar a les nenes i noies en la seva evolució com a persones, en l’àmbit relacional, emocional, corporal, de connexió amb la seva feminitat, la seva sexualitat i la natura.
Que les nenes i noies disposin d’un espai íntim on poder expressar i elaborar tot allò que tingui relació amb el seu camí cap a la feminitat.
Integrar l’energia masculina i femenina dins de cadascuna.
Compartir una mirada saludable, normalitzada de la feminitat, els canvis del cos, la menstruació i tot el que els preocupi sobre la sexualitat.
També vol ser un espai d’acompanyament a les famílies i suport en aquest trànsit.

Aquest és el quart any del projecte, va néixer després de realitzar el taller de “psico i feminitat” durant 4 anys a l’Eix de Palafrugell, en el qual acompanyava a les nenes a través del joc psicomotriu i diferents dinàmiques sobre feminitat, ciclicitat, menstruació…, I arrel també dels tallers que realitzo per acompanyar a l’arribada de la menstruació i tot el meu treball personal.

També duem a terme el Jardí del sol, el mateix projecte adreçat a nens i nois, amb el Pere Juan Duque.

 

Metodologia 

El taller es farà a través de les diferents eines que he anat integrant al llarg de la meva trajectòria professional. Hi haurà un equilibri entre propostes: reglades i expressives, individuals i col·lectives, vivencials i reflexives.

 • La psicomotricitat relacional, per mi és fonamental, que puguin integrar relacions sanes, sinceres, honestes i amb amor, on podem nombrar tot el que sentim, mirant-nos als ulls i amb tot el respecte del món. També em sembla una metodologia meravellosa per posar consciència del cos, els límits d’aquest i les seves possibilitats i l’expressió de la força i les diferents emocions a través del joc.
 • La connexió amb la natura i els seus ritmes. Estar amb ella ja és un fet terapèutic que ens dona salut i pau, i si entrem en contacte amb ella des d’un lloc de consciència, ens ajuda a obrir nous camins personals, a aprendre d’ella, com per exemple fer elaboracions amb plantes medicinals.
 • Els rituals, el simbolisme i els moments de trànsit durant el cicle de l’any com equinoccis i solsticis. Per mi estan sent una gran eina personal integrar-los, donen significat a esdeveniments importants, ajuden a posar paraules, omplen de goig perquè tenen una part de celebracions, et connecten a la natura i els cicles. Els equinoccis i solsticis són moments d’obertures energètiques que volem aprofitar per al nostre benestar.
 • Espai d’integració de la feminitat, la sexualitat i la vida: Es dona en tots els espais però concretant una mica, obrim el parlar del cos, nomenar les seves parts, amb respecte, amb cura; treball dels arquetips femenins; aprofundir en el camí de l’arribada de la menstruació o acompanyar les que ja la tenen, l’autocura, els estereotips, com cuidar el nostre cos, escoltar el que cadascuna sent i necessita, el gran aprenentatge de posar límits, acompanyar els temes que van sorgint del seu interès: cosificació del cos de la dona, alimentació i trastorns alimentaris, fertilitat, pornografia, …

 • Creativitat: activitat plàstica i representativa que ens facilita l’expressió i evolució de les emocions; el símbol com a creació de la nostra realitat.

 • Cercles de paraula: Seguint la metodologia dels cercles de dones, des del respecte i la confidencialitat la paraula de cadascuna. Per compartir el que hem viscut, poder afavorir l’expressió de les emocions a través de la paraula, per reflexionar els seus temes d’interès.

 

Com ho farem:

Es materialitzarà a través de tallers mensuals. Es realitzaran al Jardí de l’Ànima de Rupià, el 3r cap de setmana de cada mes, d’octubre a juny. Hi haurà una trobada familiar amb les nenes, serà dins de l’horari de les sessions programades.

Es demana compromís d’assistència a totes les sessions per tal de poder cuidar el projecte i el vincle entre les nenes i noies.

També el projecte contempla fer encontres amb les famílies al llarg del curs, per acompanyar i reflexionar diferents temes de la vida sexual i afectiva. Dates a concretar.

Al juliol farem acampades, on vindran nenes i noies que han fet tot l’any i també obrim la possibilitat a què vinguin d’altres que potser no poden venir durant el curs.

Es plantegen els següents grups:

Estem acabant d’organitzar els horaris, pot haver-hi alguna modificació.

Grup 8-11 anys Horari: Dissabte de 10:30-13 h

Grup 12-15 anys Horari: Dissabte de 16-18:30 h

Grup 10-11 anys Horari: Diumenge d’11-13:30 h

Grup 6-8 anys: Nova llavor horari en funció si es fa grup

 

Calendari:


21,22 d’octubre 2023
18, 19 de novembre 2023
16, 17 (excepció serà a la tarda) de desembre 2023
20, 21 de gener 2024
17, 18 de febrer 2024
16, 17 de març 2024
20, 21 d’abril 2024
25, 26 maig 2024 Trobada conjunta de famílies i nenes (excepte el grup de grans)
15, 16 de juny 2024
Acampades a l’estiu dates a concretar
Trobades de famílies (adults) dates a concretar durant el mes de maig

 

Faciliten:


Montse Romero, Psicòloga, psicomotricista relacional, acompanyant de cicles femenins i sexualitat, remeiera, mare i cocreadora del projecte “El Jardí de l’Ànima” i creadora del Jardí de la lluna.

Amb el suport de Bàrbara Birch, educadora menstrual, formació en Terapia Gestalt i teatre.

 

Informació i inscripcions:

Contacte amb la Montse 
@eljardidelanima
eljardidelanima@gmail.com

625 432 302

 

El Jardí del sol

És un projecte que vol afavorir una masculinitat conscient. Per això es fonamenta en crear un espai de seguretat on cada nen o noi* es pugui sentir en confiança per expressar-se tal i com es.

*Persona que s’identifica com a nen o noi, amb testicles o pròstata, persona intersexual, no binària, noi trans, són benvingudes totes les formes de sentir-se nen o noi.

Volem que es generin els recursos per afrontar una situació plena d’incerteses i contradiccions.

Volem que desenvolupin el seu poder personal, entenent que aquest sempre es una integració entre la energia mes forta i autoafirmativa i la capacitat de tenir cura dels altres i de la natura.

Per això es important el context i el Jardí de l’Ànima ens dona l’escenari idoni per aquest projecte.

El contacte amb la natura fet de forma conscient ens obra a un altre univers. Es tracta més de recuperar un saber i una sensibilitat perduda que no pas de quelcom nou. La natura ens connecta amb els cicles vitals en els quals vivim.

Ens sembla fonamental que coneguin i connectin amb arquetips de la masculinitat que han quedat enterrats pel patriarcat i que s’expressen en els contes, però que també podem afavorir que els recreïn des de les seves experiències i creacions.

Els nostres referents tant de formació com d’experiència són:

La pràctica psicomotriu que ens aporta, entre d’altres recursos, eines per evolucionar la pulsió.

Les arts marcials, que es fonamenten en principis que orienten les propostes, especialment les arts marcials internes.

El joc reglat i el seu gran potencial pedagògic de cara a la maduració emocional i la socialització, especialment les propostes d’invenció i transformació de jocs.

L’art dels remeis i plantes medicinals com a connexió profunda amb el món vegetal i el seu potencial sanador.

Els cercles de dones, d’homes i els cercles mixtes, que ens aporten aquesta connexió amb un mateix i amb l’altre basada en el reconeixement i el respecte. Formacions en ciclicitat i sexualitat femenina i masculina.

L’educació lliure com actitud per afavorir l’autonomia i la descoberta dels potencials de cada persona.

Els llenguatges expressius que ens aporten especialment recursos plàstics expressius per dissenyar processos integrats.

Grup de 8 a 10 anys.

Aquest grup, per moments es dividirà en dos, ja que, presenta nivells de maduració diferents.

En aquest grup facilitarem que la pulsió s’expressi en un ambient de seguretat per tothom donant alternatives pels que no tinguin aquesta necessitat tant viva.

De forma habitual, després de la pulsió hi ha la necessitat d’explorar la relaxació i el massatge.

Els jocs reglats tenen un potencial pedagògic molt gran, pel que fa a la socialització però també per l’aprenentatge motriu que impliquen. Nosaltres afegirem la possibilitat de inventar i transformar-los afegint una dimensió creativa individual i col·lectiva.

Això serà alternat amb propostes d’arts marcials enfocades a experimentar principis més que a aprendre tècniques concretes. Principis relacionats amb l’atenció, la relaxació i la unió entre d’altres.

També altres habilitats com tir amb arc, fona, etc.

També serà important, en funció del moment de l’any i per conèixer els cicles, apropar-nos a la natura.

Els cercles de paraula son moments privilegiats per crear moments d’intimitat i confiança.

Ens farem servir dels contes per compartir diferents visions i arquetips.

Grup de 11-15 anys

Un cercle d’inici amb jocs de coneixement del altres i d’enginy es una bona forma de crear confiança.

La activitat motriu també es una necessitat en aquestes edats, però a més a més de l’activitat reglada distendida i espontània, els oferirem diferents experiències enriquidores basades en les arts marcials i altres activitats: tir amb arc, fona, tomahawk, etc.

En aquestes edats, hi ha una necessitat important de compartir i de conèixer. Es per això que cada dia dediquem una bona estona a compartir en cercle sobre temes del seu interès: els canvis en el cos de la pubertat, relacions i sexualitat, les drogues, bulling, ideologies, etc.

I també hi serà present la dimensió sensitiva i de connexió amb la natura.

 condicions

Les 9 sessions s’entenen com un procés continu i un compromís de tot el curs.

Els horaris són:

Grup 8-10 anys (3er, 4art i 5è): 10,30 a 13 h.
Grup 11-15 anys (6è, 1r, 2n, 3er, 4art ESO): 16 a 18:30 h.

Els dissabtes són el segon de cada mes:
14 octubre
11 novembre
2 desembre (És el primer dissabte per no coincidir amb el pont)
13 gener
10 febrer
9 març
13 abril
11 maig (sessió conjunta amb mares i pares el grup de 8-10 anys)
10 juny


*Els tallers amb famílies independents d’aquest horari, els pactarem a l’inici del curs. Possiblement serà en diumenge al matí.

Faciliten
Pere Juan.

Psicòleg, psicomotricista, tècnic en llenguatges expressius, especialista en educació física.
Primer Dan de tae-kwon-do i Aikido. A partir de l’any 2000 entro en el món de l’educació lliure
cocreant el projecte La Caseta, entrant en el grup de treball de la Xell (Xarxa d’educació lliure), i
desenvolupant programes de formació en educació lliure i en arts marcials integrades. Des de 2007
pertanyo al grup d’homes autogestionat que es va crear en el projecte La Caseta. A partir de 2015
deixo el projecte la Caseta i desenvolupo diferents projectes relacionats amb noves masculinitats i la
integració d’allò masculí i femení entre d’altres. https://es.perejuanduque.com/


Montse Romero. Més informació en la web, en qui som

Tallers d'acompanyament a l'arribada de la menstruació (Menarquia)

Els tallers estan centrats a oferir un espai de seguretat, intimitat, amb molt de respecte i frescor.
Amb la intenció i el desig de poder donar una visió de la feminitat normalitzada, sense por, sense prejudicis, posant èmfasi en el poder que ens dóna la feminitat, en poder-nos sentir orgulloses de ser dones, poder tenir eines per entendre els canvis que visquem, donada la nostra ciclicitat, això fa que ens sentim de diferents maneres, però no és cap cosa “dolenta” Tractarem aspectes relacionats amb el moment vital de passar de nena a dona, l’arribada de la menstruació i els elements clau per entendre la nostra feminitat, posant una llavor d’autoconeixement, respecte i autoestima cap a una mateixa.  Sento important poder apropar aquesta informació a totes les nenes i dones del món.

Amb una metodologia senzilla, participativa i pràctica.
Els temes que parlarem i vivenciarem estaran relacionats amb la feminitat, la ciclicitat (igual que la natura canvia a cada estació, les dones també experimentem canvis interns i externs amb els canvis d’estació i de la lluna), la primera menstruació (informació bàsica per poder-la acollir amb seguretat i calma).

Hi haurà diferents dinàmiques per fer tot això, vivencials, altres amb paraula, creatives i amb música. Sempre respectant a cada nena, persona.

Hi haurà una part de la sessió on compartirem informació i una altra en què es treballarà per grups diferenciats, nenes, per una banda, mares i pares per un altre. Sempre respectant la intimitat de cada persona.

Adreçat a nenes i noies que tinguin ganes de venir (a partir de 8-9 anys), mares, àvies i dones que vulguin conèixer més sobre la seva feminitat i menstruació i homes que vulguin saber de tot aquest món intern de les dones que estimen.
Animo que vinguin totes les nenes i que animin a les seves mares, àvies…, o si s’estimen més poden venir un grup d’amigues sense les mares, o poden venir amb aquella tieta/germana gran que tenen tanta confiança, o mares sense les filles, dones sense fills/es que volen aprofundir en la seva feminitat, o pares que potser necessiten un espai sols per aclarir conceptes i situacions. Em sento amb obertura de facilitar totes les possibilitats que ajudin a donar seguretat, visibilització, comprensió i normalitat vers la Menstruació i tots els aspectes tan importants que l’envolten.

Tallers d'acompanyament afectiu i sexual per escoles

Estic desenvolupant tallers a escoles sobre educació afectiva i sexual, des d’una mirada relacional i integrant les diversitats. Cuidant que sigui participatiu i segur.

Em centro en els següents temes:

– Els canvis en el cos: donant informació pràctica i clara d’aquests canvis i com aquests es donen de manera diferent en cada persona, cada un/a som unics/ques i incomparables. Parlem de la 1a menstruació (menarquia) i la 1a ejaculació (espermarquia). També parlem dels estereotips i la pressió dels mitjans de comunicació .

– Les relacions: Les relacions afectives es donen des de la gestació i el naixement, fins a la mort. Són la base de la nostra construcció com a persones. Els valors relacionals, afectius importants en les relacions humanes i la sexualitat, com el respecte, l’escolta d’un/a mateix/a, l’escolta de l’altre, límits, consentiment…

– La pornografia, com un producte d’una indústria perversa, que no pot ser un referent, és ciència ficció plena de manipulacions, violència i sexisme.

– Les pel·lícules romàntiques, alguns contes tradicionals és un altre producte carregat d’estereotips i relacions falses, “prínceps blaus, perdius i anissos…”, que no són reals i no ajuden a construir un imaginari saludable sobre les relacions.

– El patriarcat d’on venim que imposa una mirada del que és ser dona i ser home, reflexionant sobre la cosificació del cos de la dona i la diversitat sexual humana.

– El plaer, tot un món de possibilitats per autocuidar-nos, reflexionar de totes les maneres de donar i rebre plaer, com a font d’autocura i amor.

Es plantegen dos tallers, un taller per fer amb l’alumnat i un altre amb les famílies, per tal que hi hagi una coherència i un fil per poder compartir famílies i els seus fills i filles.

Cercles de dones

Des de fa molts i molts anys les dones es reuneixen en cercle, sota la lluna, a la vora del foc, en molts llocs de la terra, en moltes cultures….

Els cercles de dones són espais meravellosos de trobada, on compartir-nos amb complicitat, sororitat, amor, màgia…

On sentir-nos lliures, escoltades, compreses i poderoses. Seguim les pautes del respecte, confidencialitat, l’autoescolta i l’escolta de l’altra i l’horitzontalitat.

L’Estructura és senzilla, de vegades seguim alguna dinàmica, altres deixem fluir el que sentim en el moment, escoltem el que la natura ens desvetlla amb els seus cicles… Ballem, cantem, estem en silenci, fem ofrenes, agraïm… No hi ha obligacions, ni arribar a cap lloc, només respectar-nos a nosaltres mateixes. És un espai de celebració, de connexió amb el femení profund i sagrat, de suport personal molt gran. On et sents pertanyent a una tribu, a una comunitat, en què cadascuna té un lloc, cadascuna és única.

 Es fan cada lluna plena, sota la lluna i a la vora del foc.

Estem amb el desig de fer cercles d’homes i mixtes.

 

Tallers d'autoconeixement i exploració femenina

Són espais de trobada amb una mateixa i altres dones, amb un respecte, cura i seguretat molt cuidats, per tal que cada dona pugui obrir-se a si mateixa, al descobriment de la seva anatomia femenina.
Segueixo aquesta crida a partir del que jo he viscut personalment, per mi ha estat un camí d’obertura al meu cos, a les meves emocions, a una sexualitat més conscient, a una mirada cap a mi mateixa i el meu cos molt més amorosa.
Un dels inicis d’aquest camí va ser la formació “el viaje de la mujer cíclica” amb la Sophia Style, la Xènia Ros, la Núria Beitia, la Montse Catalan i altres dones meravelloses.
Després seguint amb les trobades d’aprofundiment amb la Ginecòloga Montse Catalan, que ha sigut la meva mestra en l’aprenentatge de les autoexploracions de l’anatomia femenina, també vull agrair molt en aquest procés a la Montse Guardiola, que sempre m’ha obert les portes de Chi de lluna per seguir aprenent i practicant, a la Júlia Sánchez i l’Alba Miralpeix per compartir-nos i recolzar-nos en els nostres camins paral·lels i a totes les dones que han confiat que jo les acompanyi en aquest procés tan íntim i profundament reparador.

Rituals a la Natura

Són celebracions connectades amb les persones, la Natura, els cicles, moments vitals importants, moments de traspàs en què necessites que el simbolisme recolzi la part més terrenal. S’han realitzat en  totes les cultures i racons de la terra, des de sempre. El ritual és una activitat simbòlica que ens ajuda a entendre, donar significat, posar paraules, celebrar, tancar i acomiadar processos de vida.
Els rituals  m’han connectat amb la profunda confiança en mi i en la vida, és per això que estan integrats en el meu quotidià, perquè m’han ajudat, m’ajuden i veig que també a altres persones. Faciliten traspassar diferents etapes, ajuden a posar consciència, a donar seguretat, empoderar, deixar anar, es poden fer en qualsevol moment de la vida.

Tinc el propòsit de celebrar rituals relacionats amb la terra, durant els diferents moments de l’any. Segueixo el llibre de la Marianna Garcia Edgar, “Doña loba” La Rueda de Izpania.


Quan es pot fer un ritual?

 • Per Celebrar moments de traspàs: Solsticis, equinoccis i tot allò que surti del teu cor que vols celebrar i honrar.
 • Preparar el naixement d’un bebè, donar la benvinguda i preparació al part.
 • Postpart (cerrada).
 • Cicles femenins: 1a menstruació, maternitat, climateri (menopausa).
 • Cicles masculins: 1a eyaculació,..
 • Tancament de processos vitals, relacions i feines.
 • Dols, morts i comiats.
 • Unions de parella.
Tallers i retirs de "Sabias y Salvajes"

 Sabias y salvajes, com les dones i les plantes, és un projecte co-creat per l’Alice Ruggeri i la Montse Romero per acompanyar el plaer de les dones en la seva quotidianitat. Alguns dels nostres tallers i retirs els fem al Jardí de l’Ànima. Els retirs de sabias y salvajes tenen com a objectiu connectar amb la teva presencia més amorosa, a través de pràctiques corporals, rituals, autoexploracions, ritual de l’ou, treballs amb plantes i un acompanyament molt curós, respectuós i amorós. Un treball de feminitat conscient i radiant compartit en cercle.

Per més informació pots entrar: sabiasysalvajes.com

Tallers de masculinitat i feminitat

Aquests tallers els realitzem l’Alice Ruggeri (concienciademujer.net), el Pere Juan (perejuanduque.com) i la Montse Romero (eljardidelanima.com).

Fem realitat el nostre desig de crear un espai respectuós d’encontre entre l’energia femenina i masculina des de l’amor, la comprensió i les relacions saludables. A través de pràctiques corporals, energètiques, de relació… i molt més. Organitzem tallers i retirs al Jardí de l’Ànima i a Barcelona.